Tuesday, 4 June 2013

Apricot Kennel Oil Cosmetics properties // Olej Morelowy Właściwości Kosmetyczne

 
[ENG] Apricot kennel oil (INCI name: Prunus armeniaca) is a stable, semi-fatty, light yellow oil, which keeps well and has its own taste and smell. Oil is extracted, either through cold or hot pressing without a solvent, from the kernel of apricot fruit, which consists of 40-50% oil. It has a soft and smooth feel on the skin. However, is absorbed quite slowly (long oil) and therefore offers excellent lubrication properties (body massage). It is tolerated by most people, especially those with sensitive, inflamed, dry or aging skin. It enhances skin elasticity. Includes vitamin E (0.008%) and  2-3% vitamin B17 (amygdalin). Shelf life 2-3 years.
 
Cosmetics properties: All the Prunus oils (i.e. almond, peach and apricot kernel oils) have very similar properties and effects on the skin and all leave the skin feeling soft and smooth. Peach and apricot are the most similar. Apricot kennel oil is the classic skin oil for sensitive skin including acne, eczema and itchy skin. Used in anti-wrinkle and skin rejuvenation products, skin cleansers, peelers, massage oils and lip balms.
 
 
[PL] Olej morelowy (INCI name: Prunus armeniaca) jest stabilną, półtłustą, lekko żółtawą cieczą o charakterystycznym zapachu i smaku. Otrzymywany jest w procesie tłoczenia pestek na zimno lub gorąco, bez stosowania dodatkowych rozpuszczalników. Średnia zawartość oleju w pestkach to 40- 50%. Olej bardzo łatwo się rozprowadza na skórze, zmiękcza ją i wygładza oraz poprawia jej elastyczność. Wadą, albo i zaletą jest jego wchłanialność. Olej bardzo długo się wchłania (około 20-50 minut), dlatego tez znajduje szerokie zastosowanie podczas masażu. Zalecany jest dla każdego typu skóry, a w szczególności dla wrażliwej, suchej i starzejące się.  Jest źródłem witamin: 0.008% witamina E, 2-3% amigdalina (witamina B17). Trwałość oleju to 2-3 lata.
 
Właściwości kosmetyczne:  Wszystkie oleje z rodziny Prunus (np. olej migdałowy, morelowy, brzoskwiniowy) mają podobne właściwości: wygładzają i zmiękczają skórę. Morela i brzoskwinia są najbardziej zbliżone. Wymiennie z olejek brzoskwiniowym, olej morelowy stosowany jest w kuracjach dla skóry wrażliwej. Stanowi bazę kosmetyków dla niej przeznaczonych, z wyjątkiem wrażliwej-tłustej. Stosowny w produktach anty-zmarszczonych, wzmacniających i regenerujących dla  kóry wrażliwej. W balsamach i olejkach do masażu dla skóry wrażliwej (właściwości poślizgowe). W produktach do mycia i peelingu przeznaczonych dla skory wrażliwej. W balsamach do ust. Zastępuje tradycyjne oleje roślinne. Łagodzi swędzenie skóry, egzemę i trądzik
 
Source:
[1]. KOLBJØRN BORSETH, THE AROMANTIC GUIDE
to unlocking the powerful hea
lth & rejuvenation benefits of vegetable oils
[2]. KOLBJØRN BORSETH ,THE AROMANTIC GUIDE to making your own natural skin, hair and body care products



 

14 comments:

  1. Ale mnie naszła ochota na owoce;)

    ReplyDelete
  2. ...hehe, te morelki wygladaja wysmienicie :) dziekuje za odwiedziny xxx

    ReplyDelete
  3. O widzę, że to może być coś dla mnie :)

    ReplyDelete
  4. i kto by pomyslal, ze morele tyle korzysci moga nam dac, fajny post!

    ReplyDelete
  5. Witaj. Wyróżniłam Twój Blog w konkursie Liebster Blog. Po więcej informacji zapraszam na Swojego Bloga lub bezpośrednio pod linkiem http://mkgotuje.blogspot.com/2013/06/nominacja-do-liebster-blog.html
    A z moreli robiłam sobie kiedyś maseczkę z miodem;)

    ReplyDelete
  6. Świetny wpis!

    Lubię bardzo ten olej!

    ReplyDelete
  7. O proszę, nie wiedziałam tyle o tym olejku do teraz :) Ciekawe!

    ReplyDelete
  8. dziekuje serdecznie za wszystkie komentarze :)

    ReplyDelete
  9. Dziękuje za odwiedziny mojego bloga i pozostawiony komentarz :)

    Cieszę się, że spodobało Ci się i masz ochotę zostać na dłużej będąc moim obserwatorem :)
    Pozdrawiam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tez pozdrawiam serdecznie :)) juz obserwuje xxx

      Delete

Dziękuję serdecznie za Twój komentarz :)
Thank you for all your comments :) xxx