Thursday, 24 January 2013

Truth by Calvin Klein dla kobiet



Pełen słodyczy, kwiatów i owoców, drzewny, ale i swieży zapach ukryty w prostym, niepozornym flakoniku. Byłam bardzo mile zaskoczona jak po raz pierwszy powąchałam kompozycję. Proste opakowanie zmyliło moje zmysły. Oczekiwałam czegoś ciężkiego, kwiatowego i banalnego, a tu mila niespodzianka. Soczysta, drzewno-kwiatowa kompozycja. Słodka piwonia, mimoza i lilia wybijaj się jako pierwsze . Później bergamota, drzewo sandałowe i piżmo. Jest i wanilia, która delikatnie otula całą kompozycję. Wszystko w przyjemnej, orientalnej tonacji. Cytryna i czarna porzeczka nadają lekkości, dzięki czemu zapach jest idealnie zbalansowany.Perfumy długo utrzymują się na skórze i zdecydowanie są wyczuwalne przez wszystkich dookoła, ale nie zabija. Idealny na wszystkie pory dnia i roku. Mi osobiście kojarzy mi się z  Addict Christian Dior.
 
Piramida zapachu
Nuta głowy: wetyweria, paczula, bambus, bergamotka, cytryna i koniczyna
Nuta serca: drzewo sandałowe, piwonia, lilia, mimoza, jeżyna i kwiat drzewa silkwood
Nuta bazy: piżmo, ambra i wanilia
Wyczuwalne akordy:
drzewny, kwiatowy, zielone (trawa), ziemisty, cytrusowy, słodki  

Odrobina historii.
Perfumy zostaly wprowadzone na rynek w 2000 roku
Kompozycja stworzona przez Alberto Morillas, Jacques Cavallier i Thierry Wasser







Thursday, 17 January 2013

Olej Sezamowy- receptury

Specjalnie dla Was przykładowe  receptury z wykorzystaniem oleju sezamowego.Udanych eksperymentów !


 
Olejek do opalania/ 100ml
Wszystkie składniki należy rozpuścić (chodzi tu przede wszystkim o masło Shea) i wymieszać razem, a następnie ostudzić. Do rozpuszczenia składników zalecam zastosowanie’ domowej łaźni wodnej’ (szklana miska w garnku z gorącą woda, wszystko podgrzewamy).
55 ml olej sezamowy
15 ml olej słonecznikowy
10 ml  masło Shea
10 ml olej Jojoba
10 ml witamina E

Olejek do masażu do cery dojrzalej /100ml
Wszystkie składniki należy rozpuścić(chodzi tu przede wszystkim o masło kokosowe) i wymieszać razem, a następnie ostudzić.Do rozpuszczenia składników zalecam zastosowanie’ domowej łaźni wodnej’ (szklana miska w garnku z gorącą woda, wszystko podgrzewamy).
43 ml olej sezamowy
10 ml olej z owoców róży
30 ml olej brzoskwiniowy
2 ml witamina E
15 ml masło kokosowe

Olejek wzmacniający do paznokci /100 ml
Wszystkie skladniki należy wymieszac - i już olejek gotowy
79 ml olej sezamowy
10 ml olej brzoskwiniowy
10 ml witamina E
1 ml witamina A
Do każdej wymienionej receptury możecie dodać kilka kropli ulubionego olejku eterycznego lub kompozycji zapachowej.


Olej Sezamowy- właściwości kosmetyczne KLIKNIJ TUTAJ
Olej morelowy (z pestek) - receptury KLIKNIJ TUTAJ
Olej morelowy (z pestek)- właściwości kosmetyczne KLIKNIJ TUTAJ 


Wednesday, 16 January 2013

Olej Sezamowy Właściwości Kosmetyczne




[ENG] Sesame oil (INCI name: Sesamum indicum) is half-fatty oil with a light yellow-gold colour and a subtle pleasant sesame taste and smell. It is important to note that  the toasted sesame oil generally sold for cooking is not recommend for this purpose (it should not be used on the skin). Only the cold pressed oil is  used in skin care products. The seed contains 50% oil, which is extracted by crushing and cold pressing and then filtering the resulting oil. It has good skin care properties for sun oils as it naturally contains sun protection factor (SPF) 2-3 in the oil. Used safely for baby and adult massage. Also widely used for culinary purposes. The phenolic substance sesamol works as an antioxidant and keeps the oil fresh for a long time approx.2-3 years (due to its high content of oleic acid and the phenolic substance known as sesamol). Additionally sesame oil is rich in vitamin C (0.02-0.05%).
Cosmetics properties: Softening and nourishing (high omega 6 essential fatty acid content). It can be used on a range of skin types, from dry to oily skin. It is absorbed quite slowly by the skin and offers good lubrication (massage). It has a natural sun protection factor (SPF) of 2-4 due to its sesamol content. Sesame oil is excellent for restoring cuticles, nails and is very effective as nose drops for quick relief of dried nasal membranes. Ayurvedic medicine considers sesame oil as ‘the’ vegetable oil cleanser and is often used in the
treatment of psoriasis, eczema of various chronic diseases, including rheumatic pain. Sesame oil is naturally antibacterial and antifungal. Due to its high lechitin content, you can use it as a help emulsifier. As it is relatively odour free it is often used in the production of perfumes and as a base extraction oil to make macerated herbal oils.
 
[PL] Olej sezamowy (INCI name: Sesamum indicum) to półtłusty, żółto złocisty olej przyjemnym sezamowym smaku i zapachu.Chciałabym zaznaczyć, iż olej sezamowy, który tu opisuję to olej tłoczony na zimno. Tylko taki nadaje się do stosowania w kosmetykach własności ochronne - jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym (SPF ok 2-3). Może być stosowany bezpośrednio na skórę (np. do masażu) zarówno przez dzieci jak i osoby dorosłe. Dodatkowo zawiera nczy bezpośrednio na skórę. Nasiona sezamu zawierają ok 50% tego cennego składnika. Pierwszy etap otrzymywania oleju to kruszenie sezamu. Następnie, pokruszone ziarno jest tłoczne (prasowane) na zimno i na końcu filtrowane. Olej sezamowy ma bardzo dobre aturalny antyoksydant sesamol (3,4-Methylenedioxyphenol), który wydłuża czas przydatności oleju jak i wzbogaca jego działanie na skórę. Innym cennym antyoksydantem występujacym w oleju jest witamina E (ok. 0.02-0.05%).Trwałość oleju to 2-3 lata, w zależności od ilości zawartego kwasu oleinowego i sesamolu.
Właściwości kosmetyczne oleju sezamowego: Zmiękczające i odżywcze, a to dzięki    wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega 6. Może być stosowany do  wszystkich typów skóry, od suchej do mieszanej. Wchłania się powoli dzięki czemu wykazuje bardzo dobre właściwości smarowania i rozprowadzania. Jest często stosowany do masażu. Zawiera naturalne filtry przeciwsłoneczne (SPF 2-3). Świetny do pielęgnacji paznokci i skórek. W Szwecji olej sezamowy zarejestrowany jest jak naturalny składnik kropli do nosa. Nawilża i łagodzi podrażnione błony nosowe.W tradycyjnej medycynie indyjskiej (Ajurweda) stosowany jest to leczenia łuszczycy i trądziku, a nawet reumatyzmu. Olej sezamowy wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Stosowany miejscowo w celu wzmocnienia naczyń krwionośnych (żylaki, popękane  naczynka na twarzy). Ma bardzo delikatny zapach , dlatego często stosowany w perfumerii jako nośnik zapachu (perfumowane pomady itp.) lub do ekstrakcji substancji zapachowych z roślin. Często stosowany jako baza w maściach i pomadkach do ust. Bogaty w lecytynę, dzięki czemu może być stosowany jako naturalny emulgator.
 
 
 
Source:
[1]. KOLBJØRN BORSETH, THE AROMANTIC GUIDE
to unlocking the powerful health & rejuvenation benefits of vegetable oils
[2]. KOLBJØRN BORSETH ,THE AROMANTIC GUIDE to making your own natural skin, hair and body care products
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 





 

Monday, 7 January 2013

MadaJazz-torebusia z Madagaskaru!

Cześć kochani! Dzisiaj chciałbym sie podzielić moim ostatnim zakupem..oto ona- torbusia z Madagaskaru! W moim ulubionym kolorze,wykonana z palmy iglastej (rafia).




Torebkę kupiłam na świątecznym targu organizacji charytatywnej MadaJazz. Kolorowe, ręcznie robione torebki od razu wpadły mi w oko. Podstawowym materiałem stosownym przy ich wyrobie jest palma iglasta (rafia) . Niektóre dodatkowo zdobione są łupinkami z kokosa czy suszoną korą cynamonowca.
Głównym jednak celem MadaJazz jest nie tylko umilanie nam życia pięknymi dodatkami ale przede wszystkim wspieranie gospodarki kraju: promując, importując (fair-trade) produkty tam wykonane jak i również wspierając finansowo projekty humanitarne i ochrony środowiska kraju. Więcej na http://www.madajazz.co.uk/



 

 

Friday, 4 January 2013

Gruszki w winie - piątkowa pychotka!


Cześć kochani! Dzisiaj przygotowałam cos specjalnego na ten piątkowy wieczór- gruszki w winie, lub wersja bezalkoholowa z sokiem. Pychotka!
 


Gruszki w winie - piątkowa pychotka!
 Składniki
1 laska wanilii
2 laski cynamonu
500ml soku z  czerwonych winogron
200ml wody
4 dojrzale gruszki, obrane w całości
60g bitej śmietany
*dla chętnych polecam słodkie czerwone wino zamiast soku z winogron, można również wymieszać wino z sokiem dla uzyskania delikatniejszego efekt
 
Przygotowanie

1. Umieść laskę wanilii, cynamon, sok  (wino) w rondelku wraz z 200ml wody
2. Włóż gruszki w całości do rondelka i doprowadź do wrzenia. Przykuj pokrywką i delikatnie duś na małym ogniu przez 20-30 min obracając od czasu do czasu gruszki.
3. Gruszki będą gotowe gdy cały owoc będzie miękki (sprawdź widelcem tak jak sprawdzasz ziemniaki). Zdejmij z ognia rondelek i ostudź.
4. Serwuj gruszki na zimno albo na ciepło.
5. Gruszki umieść w dekoracyjnych pucharkach/ kieliszkach i wypełnij je sokiem (z winem) z rondelka. Serwuj z bitą śmietanką w osobnej miseczce