Friday, 4 January 2013

Gruszki w winie - piątkowa pychotka!


Cześć kochani! Dzisiaj przygotowałam cos specjalnego na ten piątkowy wieczór- gruszki w winie, lub wersja bezalkoholowa z sokiem. Pychotka!
 


Gruszki w winie - piątkowa pychotka!
 Składniki
1 laska wanilii
2 laski cynamonu
500ml soku z  czerwonych winogron
200ml wody
4 dojrzale gruszki, obrane w całości
60g bitej śmietany
*dla chętnych polecam słodkie czerwone wino zamiast soku z winogron, można również wymieszać wino z sokiem dla uzyskania delikatniejszego efekt
 
Przygotowanie

1. Umieść laskę wanilii, cynamon, sok  (wino) w rondelku wraz z 200ml wody
2. Włóż gruszki w całości do rondelka i doprowadź do wrzenia. Przykuj pokrywką i delikatnie duś na małym ogniu przez 20-30 min obracając od czasu do czasu gruszki.
3. Gruszki będą gotowe gdy cały owoc będzie miękki (sprawdź widelcem tak jak sprawdzasz ziemniaki). Zdejmij z ognia rondelek i ostudź.
4. Serwuj gruszki na zimno albo na ciepło.
5. Gruszki umieść w dekoracyjnych pucharkach/ kieliszkach i wypełnij je sokiem (z winem) z rondelka. Serwuj z bitą śmietanką w osobnej miseczce



7 comments:

  1. Cudo! Wygląda bosko i ekskluzywnie, a przygotowanie chyba nie jest trudne! :) Kradnę przepis :D

    ReplyDelete
  2. Apetyczne zdjęcie :) Muszę wypróbować

    ReplyDelete
  3. Są przepyszne! ja osobiście jeszcze dodaję trochę cukru waniliowego do bitej śmietanki, ale to już dla super łasuchów;)

    Dziękuję za mile komentarze xxx

    ReplyDelete
  4. aż slinka cieknie na widok tych cacuszek ze zdjecia ;)

    ReplyDelete
  5. Super przepis...mniam...Muszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam i zapraszam na pyszności do mnie:http://pudeleczkoczekoladek.blogspot.it/p/kucharzenie-moje-marzenie_20.html

    ReplyDelete

Dziękuję serdecznie za Twój komentarz :)
Thank you for all your comments :) xxx