Cześć
kochani! Dzisiaj przygotowałam cos specjalnego na ten piątkowy wieczór- gruszki
w winie, lub wersja bezalkoholowa z sokiem. Pychotka!
1 laska wanilii
2 laski cynamonu
500ml soku z czerwonych winogron
2 laski cynamonu
500ml soku z czerwonych winogron
200ml wody
4 dojrzale gruszki, obrane w całości
60g bitej śmietany
4 dojrzale gruszki, obrane w całości
60g bitej śmietany
*dla chętnych polecam słodkie czerwone wino zamiast soku z winogron, można
również wymieszać wino z sokiem dla uzyskania delikatniejszego efekt
1. Umieść laskę
wanilii, cynamon, sok (wino) w rondelku wraz
z 200ml wody
2. Włóż gruszki
w całości do rondelka i doprowadź do wrzenia. Przykuj pokrywką i delikatnie duś
na małym ogniu przez 20-30 min obracając od czasu do czasu gruszki.
3. Gruszki będą
gotowe gdy cały owoc będzie miękki (sprawdź widelcem tak jak sprawdzasz ziemniaki).
Zdejmij z ognia rondelek i ostudź.
4. Serwuj
gruszki na zimno albo na ciepło.
5. Gruszki umieść
w dekoracyjnych pucharkach/ kieliszkach i wypełnij je sokiem (z winem) z
rondelka. Serwuj z bitą śmietanką w osobnej miseczce
Cudo! Wygląda bosko i ekskluzywnie, a przygotowanie chyba nie jest trudne! :) Kradnę przepis :D
ReplyDeletepychotki :)
ReplyDeleteApetyczne zdjęcie :) Muszę wypróbować
ReplyDeleteSą przepyszne! ja osobiście jeszcze dodaję trochę cukru waniliowego do bitej śmietanki, ale to już dla super łasuchów;)
ReplyDeleteDziękuję za mile komentarze xxx
aż slinka cieknie na widok tych cacuszek ze zdjecia ;)
ReplyDeleteoch, mniam! (;
ReplyDeleteSuper przepis...mniam...Muszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam i zapraszam na pyszności do mnie:http://pudeleczkoczekoladek.blogspot.it/p/kucharzenie-moje-marzenie_20.html
ReplyDelete